Aardgas voor bijna 80% op?

Datum: 27-09-2016

Op 16 september 2016 publiceerde het CBS het volgende schokkende bericht: 

Sinds de ontdekking van de Groningse aardgasvelden in 1959 is in Nederland ruim 3.582 miljard m3 aardgas gewonnen. De aardgasreserve bedroeg nog 940 miljard m3 in 2015, wat betekent dat bijna 80 procent van de Nederlandse aardgasreserve is verbruikt. Dat meldt CBS. Als het winningstempo niet verandert, zullen de huidige aardgasreserves nog ruim 17 jaar meegaan.

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/37/aardgas-voor-bijna-80-procent-op

Het bericht is niet groot opgepakt in de media. En laten we hopen dat er nog voldoende aardgas reserves zijn ergens in de wereld (Rusland?) omdat we nooit in 17 jaar alle huishoudens overgeschakeld krijgen op een alternatieve energiebron. Het geeft wel aan dat de signalen die we al een aantal jaren krijgen serieus zijn. En zeker als de overheid besluit om de gaskraan verder dicht te draaien om verdere verzakkingen en aardbevingen in het noorden van ons land te voorkomen. Want dan is het nog eerder dan 17 jaar over in Nederland.

Welke effecten heeft dat? 

De overheidsinkomsten gaan omlaag. Hoe gaan we de miljarden compenseren die nu bijna gratis in de staatskas stromen? In 2015 waren de opbrengsten slechts 5,3 miljard en in 2013 nog 15,4 miljard Euro. Meer dan 10 miljard lager! Daar zal de overheid een oplossing voor moeten bedenken. We zullen op een andere manier onze warmte moeten opwekken. Als we alle warmte elektrisch gaan opwekken, zal dat gevolgen hebben voor de elektrische installaties in woningen en bedrijven. Zijn onze netwerken bestand tegen de extra verbruiken en hebben we de capaciteiten om voldoende op te wekken? Het antwoord op beide vragen is zeer waarschijnlijk negatief.

Welke oplossingen zijn er wel? 

Naast nieuwe bronnen om elektriciteit op te wekken zullen we hier aandacht gaan schenken aan het opwekken van warmte op een zo economisch mogelijke wijze. Warmtepompen kunnen met elektriciteit warmte opwaarderen naar hogere temperaturen. Daarmee wordt de warmte geschikt om een huis of bedrijf te verwarmen en warm water te produceren. De warmtebron kan de bodem of de lucht zijn. Warmte uit de buitenlucht halen is een voordeel omdat de buitenlucht een onuitputtelijke warmtebron is. De gemiddelde temperatuur in Nederland is 10,7 graden Celsius en wordt steeds hoger. https://weerstatistieken.nl. 

Met Thermodule is er nu een mogelijkheid om de warmte efficiƫnt uit de buitenlucht te halen. Als u er meer over wilt weten help ik u graag verder. frank.smit@optisolarpvt.nl


Reacties

Plaats een reactie

Meer blogs

[09-01-2017] Waardestijging huizen door een groener label