Waardestijging huizen door een groener label

Datum: 09-01-2017

Waardestijging huizen door een groener label

Is uw huis € 23.000 meer waard met een groen label?

Het blijkt dat huizen met een groener energielabel (A of B) ruim 2 maanden korter in de verkoop staan dan een met label G. En de woningen brachten bij verkoop € 23.000,- meer op!

Sinds 2015 hebben alle huizen een voorlopig energielabel gekregen. Het zegt niet zoveel omdat het een indicatie is. Pas als het huis verkocht gaat worden is er een definitief label nodig. Woningen lopen van energiezuinig (label A) tot aan energie slurpend (label G). Wilt uw weten hoe uw woning voorlopig is ingedeeld, dan kan u dat eenvoudig controleren via de site http://www.zoekuwenergielabel.nl

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan door de onderzoekers van TIAS (Prof. Dirk Brounen) naar de effecten van een label op de woningverkoop. In 2016 zijn de woningverkopen van 60.000 woningen onderzocht of groene energielabels invloed hebben .

De conclusie is dat groene woningen met een A-label en B-label bijna een maand sneller verkocht worden dan een huis met een D-label. En huizen met een G-label staan een maand langer in de verkoop dus ruim 2 maanden langer. Nog interessanter is de waarde vergelijking. Van alle woningen in Nederland is 70 % gebouwd voor 1980. In die periodes werden energie onzuinige huizen gebouwd. Groene eengezinswoningen hebben een waarde die € 10.000,- hoger is dan vergelijkbare woningen met een D-label. Het heeft dus zin om een groener label te verkrijgen. Een huis met een G-label heeft zelfs een € 13.000,- lagere opbrengst dan een woning met een D-label. Zie ook de infographic van RVO https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/07/Infographic%20Definitief%20Energielabel.pdf

Een verschil in verkoopopbrengst van € 23.000

 

Het gaat ook op voor de huur van een woning. De verschillen tussen een A en een G label lopen op tot 9 % hogere huren voor een groener label. Dat is de uitkomst van een ander TIAS onderzoek.

 
fotolia_54546812_l.jpg

Reacties

Plaats een reactie

Meer blogs

[27-09-2016] Aardgas voor bijna 80% op?